Hoe hou jij je website veilig? 8 tips!
Denk je ook weleens dat je website nooit gehackt zo worden? Het kan wel gebeuren. Je weet nooit warom. Maar jouw website bevat allerlei gegeven die hackers willen misbruiken. Dat willen wij natuurlijk niet. Hoe kan jij ervoor zorgen dat jouw website veilig is voor jou en voor anderen? Dat vertel ik in deze blog.
Met WordPress kan je steeds je website uitbreiden door bepaalde plugins toe te voegen. Je gebruikt thema’s waar je mee bouwt. Plugins en thema’s raken verouderd en worden vernieuwd. Dan ga jij je website updaten. Hierdoor krijgen zij een nieuwe versie en ook dus een betere beveiliging.
Neem een kijkje in je plugin’s en thema’s. Gebruik je ze niet? Verwijder ze dan. Het is onnodig.
Gebruik een SSL-certificaat. Tegenwoordig kan niemand zonder dat slotje, de https-verbinding. Je ziet het als je net je website live is. Maar je hebt het certificaat nog niet. Er staat dan: NOT SECURE. Dit kunnen wij veranderen. Ga naar je webhosting en vraag dit aan. Het kan even duren voordat je een slotje krijgt.
Het is handig als je een sterk wachtwoord gebruikt. Gebruik een wachtwoordzin, geen ‘12345’, ‘wachtwoord’ ‘abcde’ ‘jeeigennaam’. Nee, dat gaan we niet doen. Wat bedoel ik met een wachtwoordzin? Bijvoorbeeld: Ik hou van latte mattchiato op een koude dag. Dan wordt mijn wachtwoord: IhvLmoEkD. Stop er hoofdletters, cijfers en tekens. Gegarandeerd een moeilijk wachtwoord om te raden.
Je kan nog een stapje verder gaan om een tweestaps-authenicatie in te stellen. Nadat je hebt ingelogd, krijg je een vertificatiecode toegestuurd. Dan heb je toegang tot je website. Voor WordPress is hier een plugin voor: Google Authenticator.
Verder is het verstandig om regelmatig een back-up te maken. Als je website gehackt is, dan heb je nog de laatste versie die je vervolgens weer online kan zetten. Pfieuw.. Dit is trouwens ook handig als je jouw website ineens niet meer werkt.
Ik kom het ineens vaak tegen dat mensen niet weten wat een webhosting is. Een webhosting is eigenlijk een soort grond voor jouw gebouw (jouw website). Jouw website heeft een plek nodig op het internet en een webhosting zorgt daarvoor. Kies voor een goede betrouwbare webhosting.
Begin je spam te maken via je contactformulieren van je WordPress website? Regel dan reCAPTCHA. Dit is van Google. CAPTCHA is een afkorting voor Completely Automated Public Turing test to tell Computer and Humans Apart. We houden de afkorting wel. Stel dit in.
Zo, ik heb nu 8 tips gegeven om je website veilig te houden. Heb je dit nog niet gedaan? Ga nu aan de slag!